Domowe syropy są nie tylko doskonałym sposobem na walkę z drobnymi infekcjami, ale sprawdzą się także jako przetwory zwiększające naszą odporność. Poznaj sprawdzone przepisy i przygotuj je już dziś!

Domowy syrop – zalety 

Zalet przygotowania domowych przetworów jest kilka. Możemy wzmocnić z ich pomocą odporność, mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, mogą być równie skuteczne jak leki zwalczające infekcje, składają się wyłączne z naturalnych składników o udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie, a także są tanie i proste w wykonaniu. 

Domowy syrop z buraka

Syrop buraczany to doskonała pozycja, która na stałe powinna zagościć w naszej domowej apteczce. Pomoże nam gdy pojawi się kaszel lub chrypka. Burak zawiera cenne składniki antyoksydacyjne takie jak antocyjany, które wykazują działanie przeciwzapalne i wzmacniają odporność. Ponadto burak zawiera wysoką zawartość witaminy C, magnezu, kwasu foliowego i wapnia, a także betainy, czyli bakteriobójcze związki skutecznie zwalczające stany zapalne.

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 2 łyżeczki cukru lub miód

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania buraka. Myjemy go, obieramy ze skóry, a następnie ścieramy na tarce.
  2. Startego buraka przekładamy do garnka do którego dodajemy dwie łyżeczki cukru lub miodu. 
  3. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut ciągle mieszając. Ważne, aby mikstura się nie zagotowała – straci wtedy właściwości lecznicze. 
  4. Na koniec sok przelewamy do buteleczki i pasteryzujemy. 
  5. Pijemy po jednej łyżeczce co 3 godziny.

Zobacz też: Zakwas buraczany – domowy eliksir zdrowia dla całej rodziny ->>

Domowy syrop z chrzanu 

Domowy syrop z chrzanu sprawdzi się przy bólu gardła, chorymi zatokami i przy grypie. Chrzan niszczy bakterie, wirusy i grzyby, dlatego nazywany jest jednym z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Chrzan to doskonałe źródło witaminy C, dlatego też syrop z chrzanu warto stosować profilaktycznie w okresie częstszych infekcji. 

Zobacz również:

Składniki:

  • 100 g świeżo startego chrzanu
  • ½ ugotowanej, przestudzonej wody
  • 100 g miodu

Sposób przygotowania:

  1. Ścieramy chrzan na niewielkich oczkach i przekładamy go do szklanki.
  2. Chrzan zalewamy połową szklanki ugotowanej, przestudzonej wody. Tak przygotowany roztwór zostawiamy na pół godziny.
  3. Po tym czasie dodajemy miód i odstawiamy miksturę na kilka godzin. 
  4. Powstałą esencję przelewamy przez sitko do szklanej butelki. 
  5. Tak przyrządzoną miksturę pij 3-4 razy dziennie, rozcieńczając w proporcji jedna łyżeczka na jedną szklankę wody.

Uwaga!
Syropu z chrzanu nie można pić na pusty żołądek. Ze stosowania go powinny zrezygnować osoby cierpiące na wrzody żołądka, zgagę lub schorzenia wątroby.

Domowy syrop z cebuli 

Syrop z cebuli ma niesamowite właściwości, które doceniały nasze mamy i babcie. Cebula kryje w sobie fosfor, magnez, cynk oraz krzem, które wspomagają odporność organizmu. Jest też bogata w witaminy A, B i C oraz w kwas foliowy, wapń, chrom i żelazo. W prawdzie w surowej postaci może obciążać wątrobę, ale nie stanowi to przeciwwskazania, by podawać ją dzieciom. Syrop z cebuli wspomaga odkrztuszanie, więc powinien być stosowany przy męczącym kaszlu. Oprócz tego warzywo to jest naturalnym antybiotykiem, więc pomaga zwalczyć przeziębienie. Trudno więc się dziwić, że wiele mam zanim zastosuje syropy z apteki o niezbyt jasnym dla siebie składzie, woli sięgnąć po syrop z cebuli. Jaki jest na niego przepis? Można go przygotować na wiele sposobów.

Składniki:

  • 2 cebule
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Zmoczonym wodą nożem kroimy cebulę w plastry. Woda na nożu zatrzyma substancje drażniące, dzięki czemu cebula nie będzie wywoływać łez. 
  2. Plastry cebuli układamy w naczyniu posypując cukrem. Odstawiamy naczynie na kilka godzin, w trakcie których cebula puści sok. 
  3. Po około 5-6 godzinach możemy odcedzić sok przelewając go do szklanki. Zazwyczaj zaleca się podawanie syropu z cebuli 2 do 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Domowy syrop z miodu, imbiru i cytryny 

Miód, cytryna i imbir to zestawienie, które doskonale sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i grypie. Syrop przygotowany z tych składników działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Korzeń imbiru zawiera gingerol, który łagodzi stany zapalne. W imbirze znajdziemy także żelazo, fosfor, cynk, magnez, sód, wapń i witaminy A, C, E, dzięki, którym nasza odporność skutecznie się podniesie. Miód, z kolei, charakteryzują właściwości, przeciwbakteryjne i wykrztuśne, a także antyseptyczne, czyli odkażające. Cytryna to cenne źródło witaminy C, które wzmacnia odporność. Syrop z miodu, cytryny i imbiru działać będzie rozgrzewająco i napotnie.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 4-6 cm korzenia imbiru
  • miód

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparzamy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je na cienkie plasterki. Pestki usuwamy. 
  2. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. 
  3. Do słoika wlewamy 4 łyżeczki miodu, kładziemy 4 plasterki cytryny i 3 łyżeczki startego imbiru. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników. 
  4. Słoik zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. 
  5. Podczas choroby, stosujemy 1 łyżeczkę 4 razy na dobę.