Mniszek lekarski - właściwości dla zdrowia

Najwięcej cennych składników ma wiosną. Jego liście zawierają wtedy mnóstwo inuliny. To niezwykły cukier (polisacharyd), który wspomaga odchudzanie i poprawia trawienie. Z kolei kwiaty pobudzają wydzielanie żółci. Mają tak silne działanie, że są stosowane w leczeniu marskości wątroby i uszkodzeń spowodowanych trucizną. Te właściwości mniszka sprawiają, że napar przygotowany z suszonych kwiatów i liści doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Tym lepiej, że działa moczopędnie, jednocześnie nie powodując niedoborów składników mineralnych, a nawet je uzupełniając. Jest świetnym źródłem potasu, magnezu i krzemu, dostarcza witamin, m.in. z grupy B. Warto pić herbatkę z mniszka, ale też dodawać świeże kwiaty i liście do sałatek. Trwają nawet badania nad jego wykorzystaniem w leczeniu nowotworów.

Zobacz:

Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne, przepis na syrop i napar ->>

Mniszek lekarski - na piękną skórę

Sok z łodyżek kwiatu od wieków był stosowany na problemy skórne, egzemy, ropnie, brodawki. Rozgniecione liście łagodzą podrażnienia i przyspieszają regenerację skóry. Maseczka z liści mniszka rewelacyjnie poprawia kondycję cery, zwłaszcza trądzikowej. Ma właściwości wzmacniające i przeciwzapalne.

Domowy miód z mniszka lekarskiego - jak go przyrządzić?

Główki kwiatów (ok. 1 l) zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odstaw na noc. Wywar odcedź, dodaj sok z 2 cytryn, 1 kg cukru, zagotuj, aż cukier się rozpuści. Przelej do buteleczek i wstaw do lodówki.

Miód z mniszka powinien być odstawiony na tydzień, aby nabrał leczniczej mocy. Tak przygotowany miód z mniszka można przechowywać nawet do sześciu miesięcy. Jednak warto, co jakiś czas otwierać miód z mniszka, aby zapobiec rozwijaniu się szkodliwych dla organizmu pleśni.

Miód z mniszka lekarskiego jest bardzo pomocny przy walce z przeziębieniem. Wzmacnia odporność i dodaje energii. Miód zawiera witaminy A, C i D i ma zastosowanie szczególnie przy bólach gardła oraz w powracającym kaszlu. Jest tez polecany przy zapaleniach skóry, niestrawności i bólach żołądka.
Miód z mniszka lekarskiego posiada też właściwości żółciopędne, regeneruje wątrobę oraz usprawnia pracę mózgu. Miód z mniszka jest także odpowiedzialny za poprawną pracę nerek. Duża zawartość witamin z grupy B sprawia, że miód z mniszka ma działanie odprężające. Natomiast zawarty potas, magnez i żelazo pomaga walczyć z objawami zmęczenia i stresu.
Miód z mniszka warto traktować jako naturalne uzupełnienie zrównoważonej diety. Zawarta w mniszku lekarskim inulina jest prebiotykiem, która wspiera działanie cennych dla zdrowia probiotyków. Ciekawostką jest, że miód z mniszka może być stosowany przy terapii antybiotykami.

Ponadto miód z mniszka obniża poziom cholesterolu. Miód z mniszka można dodawać do herbaty albo do deserów. Dodatkowo miód z mniszka z powodzeniem zastąpi miód naturalny lub syrop klonowy.