Mleko kokosowe można z powodzeniem zaliczyć do superfoods.

Kokos zawiera w sobie masę witamin i składników mineralnych:

Witaminy zawarte w kokosie:

  • Witamina B1
  • Witamina B2
  • Witamina B3
  • Witamina B6
  • Witamina E
  • Witamina K
  • kwas foliowy

Składniki mineralne zawarte w kokosie:

  • cynk
  • sód
  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • wapń
  • fosfor
  • mangan
  • selen

Poza tym mleko kokosowe posiada całą gamę zdrowotnych właściwości. Oto kilka z nich.

Mleko kokosowe jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Są to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które organizm metabolizuje zupełnie inaczej, niż nasycone kwasy pochodzące z tłuszczu zwierzęcego. Organizm zamiast magazynować kwasy tłuszczowe kieruje je bezpośrednio do wątroby. Do ich strawienia organizm nie potrzebuje ani lipazy trzustkowej ani żółci, stąd też stanowią dla organizmu szybkie źródło energii. Dzięki temu nie dochodzi do skoku poziomu „złego” cholesterolu. Są też dobrym źródłem tłuszczu dla wegetarian.
Kwasy tłuszczowe występujące w mleku kokosowym normalizują poziom lipidów we krwi, wzmacniają przeciwzapalne funkcje organizmu, oraz chronią przed skutkami nadmiernego spożycia alkoholu.

Mleko kokosowe zawiera też tłuszcz o nazwie kwas laurynowy. To bardzo korzystny tłuszcz dla naszego organizmu, który wspomaga układ immunologiczny. Według naukowców ma zdolności do niszczenia otoczki lipidowej wirusów, takich jak HIV, opryszczka, cytomelagia czy grypa. Wykazuje też niszczycielskie działanie w stosunku do niektórych grzybów, patogenów, pierwotniaków, drożdży i bakterii.

Natomiast kwas kaprynowy, również znajdujący się w mleczku kokosowym zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych i poprawia ich elastyczność, a to korzystnie wpływa na stan tętnic i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.

Zdrowe tłuszcze są bardzo korzystne dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Podkręcają metabolizm, zapobiegają gwałtownemu podnoszeniu się poziomu cukru we krwi, oraz zmniejszają łaknienie i ryzyko napadów hipoglikemii.
Natomiast błonnik pokarmowy wypełnia żołądek, zapewniając uczucie sytości, a dodatkowo pozbywa się resztek pokarmu z układu trawiennego i ułatwia wypróżnianie się. Zmniejsza też ryzyko powstawania zaparć, a nawet rak okrężnicy.

Mleko kokosowe dla urody

Kokos posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki naszej skóry przed wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wzmacniają tkankę łączną, dzięki czemu skóra staje się jędrna i elastyczna.

Mleko kokosowe zamiast krowiego?

"Jak zrobić domowe mleko kokosowe?" - to pytanie zadaje sobie coraz więcej osób, które wyłączyły ze swojej diety mleko krowie. Ze względu na alergię lub nietolerancje laktozy dotyczy to coraz większej liczby osób, w tym również dzieci. Wprawdzie w sklepach znajdziesz wiele zamienników, a wśród nich mleko kokosowe. Niemniej wiele osób woli przygotować ten bazujący jedynie na dwóch składnikach: kokosie oraz wodzie napój samodzielnie. Wówczas mają pewność, że domowe mleko kokosowe nie zawiera niepotrzebnych, lub co gorsze chemicznych, dodatków.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Zastanawiasz się, jak zrobić domowe mleko kokosowe? Czego potrzebujesz? To zaledwie dwa składniki:

  • litr wody źródlanej lub filtrowanej
  • 200 g wiórków kokosowych

Zalej wiórki wodą i pozostaw na noc. Rano podgrzej całość nie zagotowując jej. Zblenduj, a następnie przecedź przez sitko lub gazę. Domowe mleko kokosowe jest już gotowe!

Najpopularniejsze zastosowania mleka kokosowego

Mleko kokosowe z powodzeniem zastąpi krowie. Możesz je pić samo lub dodać do kawy. Na jego bazie przygotujesz pyszne koktajle, a także doprawisz nim sosy, dania typu curry. Mleko kokosowe może też być podstawą, do przygotowania śmietany kokosowej, która znajdzie swoje zastosowanie podczas przygotowywania musów, zup i kremów.

Z niesamowitym zapachem kokosa nie musisz rozstawać się podczas codziennej pielęgnacji. Dolej domowe mleko kokosowe do kąpieli lub użyj go zamiast balsamu do ciała. Przygotuj z niego domową maseczkę do włosów albo zastosuj jako mleczko do twarzy. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, antywirusowym i antygrzybicznym pomaga zwalczyć trądzik i świetnie wpływa na kondycje cery i włosów.