To daje nam energię
- Żywność surowa
(owoce, warzywa, kiełki, nasiona) Bogata w enzymy, które odżywiają organizm, dostarczają energii i regulują metabolizm.
- Dobre węglowodany
(węglowodany złożone) Zawierają cukry, które organizm łatwo potrafi przetwarzać. Są to: pieczywo z pełnego ziarna, ziarno zbóż (jęczmień, kasza gryczana, komosa ryżowa, kukurydza, orkisz, owies, proso, żyto), ryż i warzywa.
- Żywność ekologiczna
Uprawiana bez nawozów sztucznych i pestycydów zatruwających organizm.
- Dobre białka
Białka roślinne, które łatwo rozkładają się w przewodzie pokarmowym. Zawierają je: kiełki, rośliny strączkowe, zboża, orzechy, tofu. Również jajka, kozie mleko i sery.
- Dobre tłuszcze
To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają odporność organizmu. Są w orzechach, nasionach lnu i słonecznika, pestkach dyni, wodorostach, tłustych rybach i awokado. Również wszystkie tłoczone na zimno oleje.
- Żywność nieprzetworzona
Bez dodatków (konserwantów, barwników).
- Dobre słodycze
Dane przez naturę: owoce, rodzynki, miód, melasa, czysty syrop klonowy.
- Dobre napoje
Herbaty ziołowe, woda mineralna lub filtrowana.
- Tzw. superpokarmy
Naturalne leki - algi, produkty pszczele, wodorosty, wiele ziół, kiełki, aloes.
To szkodzi
- Zbyt długo gotowane warzywa
Tracą wtedy najważniejsze składniki odżywcze. Przyrządzaj je na parze przez 2-3 minuty.
- Złe węglowodany
Węglowodany proste, cukry w wysokooczyszczonej postaci. Znajduj się w czekoladzie, ciastkach i innych słodyczach oraz we wszystkim, co zawiera dodatek rafinowanego cukru, białej mąki lub przetworzonego białego ryżu (biały makaron, białe pieczywo). Powodują tycie, wpływają na nasz nastrój, wywołując gniew i irytację.
- Złe białka
Białko zwierzęce, którego jemy za dużo. Może zakwasić krew, obniżyć poziom wapnia, obciążyć nerki i wątrobę. Prowadzi do powstawania kamieni nerkowych, niewydolności wątroby, zaburzeń okrężnicy i jelit, zapalenia stawów i chorób serca. Także krowie mleko jest dla wielu osób trudne do strawienia. Może wywołać reakcje alergiczne (zapalenie zatok, astmę, zapalenie ucha, katar, wysypkę).
- Złe tłuszcze
Nasycone tłuszcze zwierzęce, znajdujące się w wieprzowinie, produktach mlecznych, maśle i serze, powodują nadwagę, nadciśnienie, podwyższają poziom cholesterolu, przyczyniają się do depresji. Równie szkodliwe są tłuszcze uwodornione, które powstają w wyniku utwardzania płynnych tłuszczów roślinnych, oraz olej rafinowany. Przykładem są margaryny
i tłuszcze do pieczenia (zawierają je frytki, czekolada, słodycze, lody, pieczywo cukiernicze).
- Żywność wysokoprzetworzona
Potrawy paczkowane, do przygotowania w mikrofalówce, lub w woreczku foliowym, do podgrzania. Taka żywność nie ma wartości odżywczych lub ma ich niewiele. Żywność puszkowana zaś może zawierać nawet toksyczne konserwanty.
- Kawa, herbata, napoje typu cola
Zawierają ofeinę, podnoszą ciśnienie krwi, powodują nerwowość, przeciążają nadnercza. Zmniejszają przyswajanie cynku i żelaza.
Jedzenie takie sobie
- Pszenica
Jadamy jej dużo, więc może być dla nas alergenem.
- Drożdże
Mogą wywołać alergię; znajdują się w wielu rodzajach pieczywa i w alkoholu.
- Psiankowate
(pomidory, ziemniaki) Zawierają solaninę, która źle wpływa na stawy.
- Drób
Ze względu na metody hodowli ma w sobie szkodliwe substancje.
Komentarze