Kwasy omega-3 to temat bardzo często poruszany w świecie żywienia i dietetyki. 

Kwasy omega-3: charakterystyka 

Kwasy omega-3 to element budujący każdą komórkę naszego organizmu. Wpływają na sprawne działanie błony otaczającej nasze komórki. Dzięki temu każdy element i proces w naszym organizmie funkcjonuje lepiej. 
Kwasy omega-3 należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych (obok kwasów omega-6). Nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować kwasów omega-3 i należy je dostarczać z zewnątrz. Możemy wybrać świadomą, zróżnicowaną dietę lub postawić na suplementację.

Kwasy omega-3 dzielą się na 3 rodzaje:

  • kwas linolenowy (ALA) - to on odpowiedzialny jest za procesy antystarzeniowe, wspiera tworzenie glikogenu w wątrobie oraz zwiększa wydolność naszych mięśni. Kwas linolenowy pomaga także poprawić koncentrację, zwalcza uczucie nadmiernego stresu, dba o kondycję naskórka, 
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) - odpowiedzialny za przeciwzapalne działanie w organizmie, walczy z cholesterolem i przeciwdziała cukrzycy i problemom z insulinoopornością, 
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) - bardzo ważny dla funkcjonowania organizmów najmłodszych, ma wpływ na układ nerwowy, redukuje ryzyko miażdżycy, wspomaga układ krążenia, a tym samym wspiera pracę mózgu. 

Kwasy omega-3: właściwości prozdrowotne 

Kwasy omega-3 mają nieprzeceniony wpływ na kondycję naszego organizmu. Ich najważniejszymi właściwościami są:

  • poprawa funkcjonowania układu nerwowego (efektywniejsza praca mózgu),
  • wpływ na kondycję wzroku (zapobiegają powstawaniu problemów z plamką żółtą w oku),
  • wsparcie pracy układu krwionośnego (zapobieganie chorobom serca),
  • wspomaganie w chorobach alergicznych i zwiększenie odporności, 
  • profilaktyka przeciw chorobie Alzheimera. 

Kwasy omega-3: jak się mają do nich kwasy omega-6?

Kluczem do odpowiedniej suplementacji, a tym samym wsparcia organizmu jest odpowiednistosunek kwasów omega-3 i omega-6. Przyjmuje się, że ich idealna ilość powinna zawierać się między proporcjami 1:1 a 1:5. Niestety, najczęściej nasza dieta nie dostarcza kwasów w takich ilościach i konieczne są zmiany w diecie lub wprowadzenie suplementacji. 

Kwasy omega-3: w jakim jedzeniu je znajdziemy? 

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 z pożywienia są:

  • ryby (najlepiej wybierać łososia, śledzia, szprotki lub pstrąga),
  • krewetki (oraz inne skorupiaki),
  • migdały oraz orzechy włoskie, 
  • oleje roślinne (arachidowy, lniany i rzepakowy)

Kwasy omega-3: jak ważne są dla kobiet w ciąży? 

Kwasy te są szczególnie ważne w czasie ciąży kobiety. Mają bardzo duży wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Wspomagają one krążenie także w organizmie matki, dzięki czemu płód rozwija się sprawniej, a jego komórki mózgowe są o wiele lepiej ukrwione. O suplementacji w czasie ciąży należy koniecznie porozmawiać z lekarzem prowadzącym. 

Kwasy omega-3: skutki niedoboru 

Niestety, zbyt mała ilość pożywienia bogatego w kwasy omega-3 powoduje, że wiele z nas cierpi na niedobory tego składnika. Przede wszystkim wina leży po stronie zbyt wysoko przetworzonego jedzenia, które na co dzień spożywamy. Objawami niedoboru kwasów omega-3 mogą być:

  • problemy alergiczne,
  • zmniejszona koncentracja i zdolności do skupienia, 
  • zwiększone ryzyko miażdżycy, 
  • zaburzenia odporności, 
  • problemy skórne oraz te związane z kondycją włosów.

Pamiętaj! Samodzielna suplementacja bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą może powodować nagromadzenie nadmiernej ilości kwasów w organizmie. W konsekwencji może wystąpić biegunka oraz niepożądane działanie innych, przyjmowanych leków, np. przeciwzakrzepowych. 

Zobacz też: Selen - jaką rolę odgrywa w naszym organizmie? ->>