Nie od dziś wiadomo, że czekolada jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Szczególnie ta z dużą zawartością kakao, pozbawiona konserwantów, ulepszaczy i wszelkich zbędnych składników pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Możesz zjeść ją w formie tabliczki, wypić zarówno na gorąco, jak i na zimno, ale znajdziesz ją także w dobrej jakości lodach. Po czym je poznać i czym różnią się od tych sklepowych?

Przeczytaj: Kakao - jego wyjątkowe właściwości mogą wydłużyć życie ->>

– Czekoladowe lody rzemieślnicze wytwarzane tradycyjnymi metodami nie powinny zawierać sztucznych dodatków, nadmiernych ilości cukru ani szkodliwych substancji słodzących. Powstają ze śmietanki, mleka, jaj oraz cukru, a wszystkie użyte dodatki smakowe są najwyższej jakości. W ich tworzeniu przyświeca nam hasło: less is more. Składniki zawsze są świeże, z tego powodu lody rzemieślnicze nie mogą być przechowywane tak długo jak „gotowce” – tłumaczy Karol Pietrowski z wytwórni lodów rzemieślniczych Jednorożec Lody Tradycyjne. – Dla mnie lody to zawsze będzie deser, który jest ciężki, kremowy, pełny w smaku, nie mrożący gardła, nie zostawiający na języku posmaku cukru. W przypadku czekolady staram się nie dopuścić do tego, by struktura kakao była zbyt mocno wyczuwalne. Powinno być idealnie rozpuszczone. Do tego lody czekoladowe kręcę w klasycznym wertykalnym frezerze. Jak dawniej. Gotowe, wręcz idealne prosto z maszyny smakują najlepiej. Nigdy nie mogę się im oprzeć. Co sezon powstaje wiele ciekawych, pysznych wariacji smakowych na jego temat. Aktualnie modną propozycją jest intensywny i bogaty w kakao, bezmleczny sorbet czekoladowy – nowość, która z pewnością zainteresuje nie tylko miłośników czekolady. To świetna opcja dla alergików i osób na diecie pozbawionej nabiału, które także chcą korzystać z dobrodziejstw zimnego, czekoladowego deseru – dodaje Pietrowski. Chyba już nikogo nie trzeba zachęcać do spróbowania tej opcji?

Sprawdźmy zatem, jakie korzyści płyną z jedzenia lodów czekoladowych.

Lody czekoladowe pomogą ci zasnąć

Kiedy liczenie baranków przed snem nie pomaga i wydaje Ci się, że przetestowałeś już wszystkie możliwe sposoby na bezsenność, ratunkiem może być zimny czekoladowy deser. Na pewno słyszałeś, że czekolada jest świetnym źródłem magnezu, a ten z kolei pomaga utrzymać stały rytm dobowy. W konsekwencji spożycie jej ułatwia zasypianie.
– Czekolada to zawsze dobry pomysł, niezależnie od pory dnia! Po zjedzeniu jej czujemy się błogo, dla wielu z nas jest ona tzw. comfort food, przywołuje miłe wspomnienia i pomaga się rozluźnić. W czekoladowych lodach, a w zasadzie w mleku, śmietance i jogurcie, które są bazą do przygotowania naturalnych lodów, dodatkowo znajduje się tryptofan. Wspomaga on produkcję melatoniny oraz serotoniny – „hormonu snu” i „hormonu szczęścia”. Razem tworzą mieszankę odpowiedzialną za szybkie zasypianie oraz długi, spokojny sen – informuje Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Jeśli dokucza Ci bezsenność, koniecznie sprawdź to bardzo smaczne rozwiązanie.

Sprawdź: To, jakie lody lubisz najbardziej, wiele o Tobie mówi ->>

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz lody czekoladowe!

Przekonanie, że lody czekoladowe są absolutnie niedozwolone na diecie, nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Wręcz przeciwnie – jeśli chcesz pozbyć się kilku kilogramów sięgaj (choć oczywiście z rozsądkiem) właśnie po ten chłodny deser.
– Wapń zawarty w lodach sprzyja produkcji enzymu odpowiedzialnego za spalanie tłuszczu. Podobną funkcję pełnią teobromina i teofilina obecne w czekoladzie – pobudzają nasz metabolizm, wspomagając proces spalania tkanki tłuszczowej – wyjaśnia Krzysztof Stypułkowski. – Dobrej jakości czekolada zawiera także duże ilości błonnika odpowiedzialnego za uczucie sytości. Zatem lody z dużą zawartością czekolady sprawią, że nasz apetyt na słodkie lub słone przekąski pomiędzy posiłkami znacznie się zmniejszy. Dodatkowo obecność kofeiny w czekoladzie pobudzi nas do wysiłku, a jak wiemy, aby dieta okazała się bardziej skuteczna, należy jak najwięcej się ruszać – dodaje Stypułkowski. Oczywiście nie należy rezygnować ze zdrowego odżywiania i porzucać aktywności fizycznej na rzecz jedzenia kilku porcji czekolady każdego dnia. Warto natomiast podejmować lepsze decyzje – jeśli do wyboru masz batonik ze sklepowej półki oraz naturalne lody wytwarzane według tradycyjnych metod, postaw na to drugie.

Zobacz również:

Zanim sięgniesz po tabletki przeciwbólowe…

…zjedz lody czekoladowe. Podczas jedzenia czekolady organizm wytwarza endorfiny, a ich podwyższony poziom sprawia, że lżej odczuwamy ból.
– Czekolada może pomóc w przypadku lekkiego bólu głowy oraz bólów miesiączkowych. Okazuje się także przydatna przy łagodzeniu innych, delikatnych dolegliwości. Dlatego zamiast od razu sięgać po leki przeciwbólowe, dajmy szansę czekoladzie, a farmaceutyki zostawmy jako ostateczność. Często w przypadku bólu gardła ratunkiem okażą się lody, o ile oczywiście będziemy jeść je powoli, aby organizm nie doznał szoku termicznego – mówi Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. – Lody czekoladowe to deser, którego właściwości zasługują na uznanie. Niewiele osób wie, że czekolada wspomaga stosowaną ochronę przed słońcem. Oczywiście lody nie zastąpią dobrego kremu z filtrem przeciwsłonecznym, jednak flawonoidy zawarte w czekoladzie zwiększą odporność naszej skóry na szkodliwe promienie. Zimny deser dodatkowo ochroni organizm przed przegrzaniem podczas przebywania na słońcu, a przede wszystkim doskonale umili czas i przypomni czasy dzieciństwa – dodaje Krzysztof Stypułkowski.

Zobacz też:

Dietetyczne lody – 3 proste przepisy. Domowe lody bez cukru i tłuszczu! ->>

Przyjemne z pożytecznym – tak w skrócie można opisać właściwości czekoladowych lodów. Śmiało sięgaj po nie przez cały rok, nie tylko latem. Upewnij się jednak, że są naturalne, bez sztucznych dodatków, najlepiej wytwarzane metodami rzemieślniczymi, a dodawana do nich czekolada posiada dużą zawartość kakao. Tylko wtedy możesz mieć pewność, że będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe!