Czarna porzeczka: właściwości

Czarna porzeczka została uznana przez naukowców za jeden z najbardziej wartościowych owoców dla ludzkiego zdrowia. Dzięki ogromnej ilości składników odżywczych i minerałów, pomaga w walce z wieloma chorobami, przyczynia się do poprawy stanu całego organizmu i wzmocnienia odporności. Czarna porzeczka jest stosowana jako środek profilaktyczny przy problemach układu sercowo-naczyniowego, czy choroby Alzheimera. Te jagody pomogą uniknąć zachorowania na cukrzycę, obniżenia zdolności intelektualnych u osób w starszym wieku, uchronią przed pojawieniem się problemów ze wzrokiem.

Czarna porzeczka posiada zdolność oczyszczania organizmu z nuklidów promieniotwórczych i toksycznych substancji. Jej jagody sprzyjają usuwaniu z organizmu metali ciężkich: kobaltu, ołowiu, rtęci. Ten owoc będzie również cudownym sposobem na przeziębienie i anginę, bo ma działanie przeciwzapalne. Warto dodać, że wywar z gałązek i liści czarnej porzeczki pomaga w leczeniu chorób nerek i kamicy układu moczowego.

Czarna porzeczka: witaminy

Czarna porzeczka zawiera ogromną ilość witamin i mikroelementów. Stężenie witaminy C jest tak wysokie, że wystarczy codziennie spożywać 15-20 jagód, aby nasycić organizm niezbędną dawką kwasu askorbinowego. Jest jednym z owoców, w którym można znaleźć najwyższe stężenie kwasu askorbinowego, przekraczające kilkukrotnie jego zawartość w cytrusach. Oprócz witaminy C, czarna porzeczka zawiera witaminy z grupy A i E, które oczyszczają nasz organizm z rakotwórczych i toksycznych substancji.

Czarna porzeczka zawiera też sporą ilość witamin z grupy B, które są niezbędnym elementem w prawidłowy działaniu układu nerwowego człowieka, pomagając w stabilizacji psychiki i radzeniu sobie z emocjonalnym dyskomfortem. Witamina P odgrywa ważną rolę w oczyszczeniu kanałów krwionośnych od cholesterolu, profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i poprawie procesów krwiotwórczych. W połączeniu z witaminą P, witamina C ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z nadciśnieniem tętniczym.

Czarna porzeczka na trawienie

Można w niej znaleźć olejki eteryczne, które doskonale pobudzają apetyt i wspomagają trawienie pokarmów, stymulując wydzielanie soków trawiennych. Zawierają też wysokie stężenie błonnika pokarmowego. Czarne porzeczki znakomicie odkwaszają organizm, przywracając mu odpowiednie pH.

Jako owoc o niewielkiej ilości kalorii jest więc zalecana osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, również tym, przebywającym na ścisłej diecie eliminacyjnej. W 100 gramach owoców znajdują się bowiem tylko 63 kalorie. Ich indeks glikemiczny przyjmuje wartość 15.

Zobacz:

Nalewka z czarnej porzeczki, czyli smorodinówka. Wyjątkowy smak na zimowe wieczory. ->>

Czarna porzeczka na przeziębienie

Dzięki zawartości witaminy C, herbata lub napar z owoców i liści czarnej porzeczki pomaga szybciej poradzić sobie z przeziębieniem i obniżyć wysoką temperaturę. Do przygotowania naparu łyżkę jagód czarnej porzeczki zalej szklanką wrzącej wody, owiń ręcznikiem i zostaw na około pół godziny. Napój można pić z niewielką ilością miodu.

Przepis na sok z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • 800 g cukru,
  • niewielka ilość wody.

Przygotowanie:
Umyte porzeczki przekładamy do garnka, i zalewamy niewielką ilością wody, tak by zakryć owoce.  Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, do czasu, aż większość wody wyparuje.
Odstawiamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedzamy sok przez sito do drugiego garnka, dodajemy cukier, zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż zniknie piana. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików, dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i czekamy do czasu, aż ostygną.

Tak przygotowany sok z powodeniem wytrzyma do zimy!
Ale my uwielbiamy dodawać go już latem do wody mineralnej. Wychodzi pysza, naturalna lemoniada porzeczkowa!

Czarna porzeczka na układ krwionośny

Czarne porzeczki, dzięki zawartości rutyny, znakomicie uszczelniają naczynia krwionośne i sprawiają, że stają się bardziej elastyczne. W ten sposób przeciwdziałają powstawaniu żylaków oraz nieestetycznych pajączków na skórze. Dzięki zawartości pektyn, przechwytują cholesterol w jelitach i usuwają go z organizmu, przeciwdziałając w ten sposób odkładaniu się złogów w naczyniach i tętnicach. Czarne porzeczki wzmacniają też mięsień sercowy, warunkując jego prawidłową pracę i zapobiegając zawałom. Są doskonałym środkiem przeciwarytmicznym.

Czarna porzeczka na oczy

Jaskra to choroba oczu, która objawia się jako niewyraźnym i zniekształconym widzeniem. Niektóre badania wskazują, że czarna porzeczka zawiera związki, beta-karoten, zeaksantynę i luteinę, które pomagają w zapobieganiu jaskry i poprawiają zdrowie oczu. Są także pomocne w profilaktyce oraz leczeniu zaćmy. Dbając o właściwą kondycję siatkówki, przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Elementy zawarte w jagodach zwiększają przepływ krwi do oczu. Czarna porzeczka może być zatem sposobem na poprawę zdrowia oczu i zapobieganie utracie wzroku.

Czarna porzeczka spowalnia wzrost komórek nowotworowych

Jedną z najbardziej imponujących właściwości, które posiada czarna porzeczka, jest jej wpływ na komórki nowotworowe. Dzięki wysokiej zawartości antocyjaniny, spożywanie porzeczek spowalnia wzrost nowotworów. Dla profilaktyki raka wystarczy jeść około 75 g czarnej porzeczki dziennie.

Czarna porzeczka wzmacnia włosy

Liście czarnej porzeczki zawiera keratynę i oleje eteryczne, co sprzyja wzmacnianiu włosów, zapobiega powstawaniu łupieżu i obniża utratę włosów. Zmiel siedem łyżek liści czarnej porzeczki,  dodaj 1 litr wrzącej wody i gotuj przez 25 min. Następnie ostudź i przecedź płyn. Nałóż maskę na włosy i pozostaw na kilka godzin lub na noc.  Przechowuj wywar w chłodnym miejscu.

Czarna porzeczka - przeciwwskazania

Nie wolno spożywać tego owocu w bardzo dużych ilościach. Nadmierna ilość w organizmie może powodować silne reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci, a także może zaostrzyć choroby żołądkowe. Czarna porzeczka ma wpływa na zwiększenie krzepliwości krwi, co może być niebezpieczne dla tych, którzy mają skłonności do zakrzepicy. Zabronione jest spożywanie porzeczki przy zapaleniu wątroby.

Cenne liście czarnej porzeczki

  • liście czarnej porzeczki są bogate w olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, antocyjany, rutynę oraz witaminy C i PP, dzięki czemu są równie cenne przy wielu dolegliwościach. m.in.:
  • napary z suszonych liści pomagają w artretyzmie. Łagodzą bóle reumatoidalne i przyspieszają kurację. - posiadają właściwości moczopędne, więc są cenne dla osób osoby cierpiących na zapalenie pęcherza moczowego oraz kłębuszkowe zapalenie nerek.
  • posiadają właściwości gojące i są pomocne w walce z nieświeżym oddechem.
  • napary oraz odwary mogą być stosowane przy dolegliwościach ze strony żołądka i jelit, dzięki ściągającym i przeciwbakteryjnym właściwościom.  
  • przyspieszają gojenie ran - również tych krwawiących i trudnych do wygojenia.
  • płukanki z liści porzeczki wzmacniają i nadają połysk włosom.
  • zgnieciony liść czarnej porzeczki wtarty w skórę łagodzi ból, swędzenie i pieczenie po ukąszeniu przez owady.
  • to również znakomity dodatek do kiszonych ogórków i kapusty oraz konserwowanych pomidorów i owoców, który dzięki intensywnemu aromatowi, wydobywa z nich głębię smaku.