Zakwas buraczany - lek na dolegliwości gastryczne
Zakwas buraczany zawiera prawdziwą zdrowotną bombę: witaminę C oraz kwas mlekowy, które regulują pracę żołądka i jelit, pozwalając zachować równowagę kwasowo-zasadową. Polecany dla wrzodowców oraz osób z chorobą refluksową. Picie na czczo kwasu buraczanego pomaga też zwalczać zaparcia.
Podnosi odporność i zapobiega wielu chorobom
Zakwas buraczany obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu. Wspaniale poprawia morfologię krwi. Jest jednym z najlepszych środków krwiotwórczych: zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki. Regularne picie zakwasu skutecznie przeciwdziała więc miażdżycy. Zawdzięczamy to naturalnemu barwnikowi buraków - betaninie, która jest doskonałym przeciwutleniaczem. Aż czterokrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki. Ale uwaga – w tej kuracji niezbędna jest konsekwencja: pijemy codziennie, po szklaneczce napitku.
Zakwas buraczany działa antybakteryjnie
Kwas mlekowy zawarty w zakwasie buraczanym ma też dobroczynne działanie antybakteryjne i przyczynia się do produkcji kolagenu w skórze, czyli do jego zalet dodajmy jeszcze działanie prourodowe.
To specyfik, który w kuchni stosowały już nasze prababki. Możesz zrobić go sama w domu praktycznie za grosik. Wystarczą 3 składniki: buraki, woda i sól. Po 5 dniach mikstura jest gotowa.
Zakwas buraczany - jak go zrobić?
Składniki na zakwas:
- 1 kg buraków (o dowolnym kształcie – mogą być i te okrągłe, i te podłużne)
- 1,5 – 1,75 l litra przegotowanej chłodnej wody
- 1,5 łyżki soli (ja stosuję kamienną, niejodowaną, taką jak do kiszenia ogórków)
Przygotowanie:
1. Buraki obierz i pokrój w niewielkie słupki. Wrzuć do szklanego słoja lub kamionkowego garnka. Zalej ostudzoną i osoloną wodą i dokładnie wymieszaj.
2. Dla podniesienia walorów smakowych do zakwasu możesz dodać też: kilka ząbków czosnku ( daję ok. 5-8), pół winnego jabłka, bez gniazda nasiennego, ale ze skórką, pokrojonego w kawałki; po kilka kawałków marchewki, pietruszki, selera i pół łyżeczki kminku. Możesz też dołożyć kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.
3. Naczynie przykryj ściereczką lnianą lub gazą. I zostaw w temperaturze pokojowej na 5 dni.
4. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką i zbieraj z powierzchni pianę. Po 5 dniach zlej zakwas do słoików lub butelek i przechowuj w lodówce. I codziennie wypijaj szklaneczkę. Na zdrowie.
Komentarze