Spis treści:

  1. Kawa bulletproof coffee - właściwości
  2. Kawa kuloodporna - przepis i przygotowanie

Kawa bulletproof coffee - właściwości

Kawa kuloodporna czyli tak zwane bulletproof coffee to ciekawy sposób na rozpoczęcie dnia. Polecana w szczególności dla osób ograniczających w diecie węglowodany, jak i tych, którzy chcą wyeliminować uczucie głodu i podjadanie w ciągu dnia. To doskonały napój, który usprawnia pracę umysłu oraz pozwala na większe skupienie podczas wykonywanych prac przez cały dzień. Eliminuje uczucie niepokoju i nerwów spowodowanych chęcią sięgnięcia po coś słodkiego.

Kawa ta w połączeniu z masłem, jest bogatym źródłem witamin A, E, D i K2, kwasu linolowego i masłowego. Dodawany do niej olej kokosowy to skarbnica kwasu laurynowego. ten ostatni ma właściwości odchudzające oraz zwalczające grzyby z rodziny Candida. Wspomaga doraźnie eliminowanie otyłości brzusznej i wpływa pozytywnie na regulację poziomu cholesterolu.

Jest ona doskonałym zamiennikiem kawy dla tych, którzy chcą ograniczyć fruktozę, sacharozę czy też inne słodziki. Pomoże w eliminacji uczucia chęci na "coś słodkiego" i sprawi, że zapomnimy o planowanym serniku do kawy. Tłuszcze zawarte w kawie kuloodpornej sycą i trzymają głód w ryzach przez dłuższy czas.

Do przyrządzenia jej rekomendujemy użycie masła ghee, inaczej masła klarowanego, znanego z Indii. ma lekko orzechowy smak i intensywny aromat. Pozwoli na ulepszenie smaku porannej kawy. Dodatkowo pozbycie się białek z masła podczas klarowania sprawia, że jest zdrowe nawet dla osób na diecie niskobiałkowej.

Kawa kuloodporna - przepis i przygotowanie

Ten przepis jest banalnie prosty - możesz przygotować ją w kilka minut!

Składniki:

  • 300 ml świeżo parzonej kawy,
  • 1,5 łyżeczki masła (bez soli),
  • 1,5 łyżeczki olejku kokosowego nierafinowanego,
  • ewentualnie szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Ulubioną kawę z ziaren arabiki należy zmielić i zaparzyć wrzątkiem.
  2. Po zaparzeniu przecedzamy płyn i wlewamy do miksera.
  3. Dodajemy masło o olej kokosowy z dodatkiem mielonego cynamonu według preferencji.
  4. Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Przelewamy do wysokiej szklanki i pijemy jeszcze ciepłe.
  6. Warto wykonać ją za pomocą miksera czy blendera, gdyż wymieszane tłuszcze jedynie łyżką, nie połączą się odpowiednio z kawą.

Dobra rada:

Ten rodzaj kawy jest doskonały dla osób, które są na diecie niskowęglowodanowej i zamierzają zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest polecana jako codzienny rytuał podczas picia kawy, natomiast to ciekawe urozmaicenie, które pozwoli być sytym, bez uczucia głodu od rana.