Dieta antynowotworowa - podstawy
American Cancer Society zaleca jedzenie minimum 2,5 filiżanki warzyw lub owoców dziennie, jako podstawę ochrony przed nowotworami. Nie bez powodu - to właśnie one są najbogatszym źródłem związków fitochemicznych, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i hamują rozwój nowotworów, zapobiegając uszkodzeniom DNA.
Podstawą profilaktyki antynowotworowej jest wiedza o tym, które pokarmy mogą nas skutecznie chronić przed zachorowaniem i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka. Z roku na rok do tej grupy trafiają kolejne potwierdzone badaniami źródła przeciwrakowych substancji.
Jakie warzywa i owoce mają najsilniejsze działanie antynowotworowe? Sprawdź >>>
Dieta antynowotworowa - czego powinniśmy unikać?
Spożywanie produktów, które chronią przed nowotworami to jeszcze nie wszystko. Równie istotne jest ograniczenie tzw. czynników rakotwórczych, które zwiększają ryzyko zachorowania. Na niektóre z nich - takie jak zanieczyszczenie środowika czy stres - nie mamy do końca wpływu. Jednak większość z nich można ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować. Zaliczamy do nich m.in.:
- Palenie papierosów
- Nadmierne spożywanie alkoholu
- Promieniowanie UV
- Nadwagę i otyłość
- Brak regularnej aktywność fizycznej
- Nadmiar soli
Dobrze jest też ograniczyć spożycie produktów wysoko przetworzonych, potraw z grilla, produktów wędzonych i mocno wysmażonych (spalonych), a także potraw i pokarmów zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych (czerwone mięso, tłuste wędliny, pasztety, konserwy, duże ilości tłustych serów).
Zamiast tego:
- Jedz warzywa i owoce pięć razy dziennie
- Stawiaj na różnorodność - i różnokolorowe menu
- Jedz produkty sezonowe, które są najzdrowsze
- Chroń skórę przed słońcem
- Uprawiaj sport
--
Zobacz też: Koktajle o działaniu antynowotworowym - przepisy >>>
Komentarze