Spis treści:

  1. Mleko UHT i nabiał
  2. Fast food
  3. Ziemniaki
  4. Mąka pszenna
  5. Cukier biały

Mleko UHT i nabiał

Mleko UHT, wysokoprzetworzone w wysokich temperaturach jest pozbawione witamin i mikroelementów, które znajdziemy jeszcze w świeżym mleku, nie poddanemu procesowi pasteryzacji. Mleko oraz nabiał, w szczególności twarde sery żółte zakwaszają organizm, jednocześnie zaburzając gospodarkę w jelitach. W to miejsce wybierajmy kefir oraz zsiadłe mleko, które możemy w prosty przygotować w kilka dni z surowego mleka - jeżeli mamy taką dostępność. Na rynku pojawiło się mleko z niezmienioną ilością tłuszczu, nie poddane bardzo wysokiej temperaturze. To zdecydowanie lepszy wybór dla zdrowia.

Fast food

Hamburgery, hot-dogi, dania na wynos, frytki czy smażone w głębokim tłuszczu sajgonki to tylko niewielka lista produktów śluzotwórczych. Skutecznie zakwaszają organizm, powoli wyniszczając środowisko w jelitach. Pozbądź się ich z diety, aby wzmocnić odporność i pozbyć się gromadzącego się śluzu. Pij oczyszczające herbatki na bazie imbiru, kurkumy czy ziół. Wybieraj zdrowsze alternatywy i przygotuj z produktów, których jakość nie pozostawia wiele do życzenia.

Ziemniaki

Wysoka zawartość skrobi zawarta w gotowanych ziemniakach sprawia, że zapalenie i zatkane zatoki utrzymują się na dłużej. Zamiast nich wybierz kaszę lub mąkę jaglaną, która skutecznie oczyszcza z resztek złogów. Ugotuj ją po wcześniejszym wypłukaniu i dodaj do ulubionego mięsa lub zrób budyń jaglany. Jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków, postaw na te pieczone.

Mąka pszenna

Pszenne bułeczki, słodkie drożdżówki czy też makaron na bazie białej mąki mocno osłabia naszą odporność. Postaw na nisko przetworzone produkty z pełnego przemiału. Razowy chleb, produkty na zakwasie oraz makaron pełnoziarnisty to zdecydowanie zdrowszy wybór. Postaw na mąkę owsianą, z której w łatwy sposób przygotujesz naleśniki, ciastka czy też ulubione muffiny. Jest doskonałą alternatywą wtedy, gdy nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez ulubionego pieczywa.

Cukier biały

To jeden z najsilniejszych produktów zakwaszających organizm, prowadzący do osłabienia jakości środowiska w jelitach. Od ich kondycji zależy to, w jaki sposób wchłaniamy minerały i witaminy z pożywienia. Cukier zaburza ich funkcjonowanie i powoli niszczą florę bakteryjną. Zastąp biały cukier ksylitolem, erytrytolem czy też zrezygnuj z cukru na rzecz owoców czy fruktozy w niewielkich ilościach. Postaw na świeżo wyciskany sok na śniadanie z ulubionych warzyw i owoców, a już po kilku dniach będziesz miała mniejszą ochotę na słodycze i podjadanie!