Herbata z miodem: wsparcie odporności

Sezon jesienno-zimowy nieraz przynosi nam przemarznięcia i przemoknięte buty. Przed skutkami nieprzyjemności serwowanych zimą uchronić nas może wypicie ciepłej herbaty z dodatkiem 2 łyżeczek miodu. Pamiętaj jednak, że złoty dodatek zadziała w walce z przeziębieniem jedynie w pewnych warunkach. Nie dodawaj miodu do wrzącej herbaty - wtedy straci wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Warto też tak przygotowaną herbatę pić cały rok, mocniej zbudujemy dzięki temu nasz system odpornościowy i wesprzemy ogólną kondycję organizmu. 

Herbata z miodem: większa swoboda oddychania

Prozdrowotne właściwości miodu zdziałają także cuda w problemach z drogami oddechowymi. Jest doskonałym, naturalnym lekarstwem w walce z uporczywą wydzieliną z oskrzeli. Ułatwia on jej odkrztuszanie oraz pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych. Jeśli dokuczają ci choroby przewlekłe, takie jak pylica płuc - miód także będzie twoim przyjacielem.

Herbata z miodem: walczy z objawami przeziębienia

Naturalny miód posiada właściwości bakteriobójcze, dlatego świetnie wspomaga organizm w czasie przeziębienia. Jest również remedium na obolałe gardło i łagodzi kaszel. W czasie choroby jedzenie codziennie miodu (najlepiej łyżeczką, prosto ze słoika) pobudzi także gruczoły potowe i będzie wsparciem w walce z drobnoustrojami.

Herbata z miodem: lekarstwo na kaca

Wzmożona potliwość, o której mowa w punkcie wyżej, wspomaga także szybsze wydalanie zbędnych substancji, takich jak toksyny alkoholowe. Cukier zawarty w miodzie przyspiesza przemianę promili w naszym organizmie. Warto przetestować mieszankę chroniącą przed porannym bólem głowy i złym samopoczuciem - szklankę wody z łyżeczką miodu przed rozpoczęciem imprezy. 

Herbata z miodem: zamiennik cukru

Cukier od zawsze jest wrogiem naszego zdrowia i kondycji. Słodkości, które tak uwielbiamy, można spróbować zastąpić właśnie miodem. Przygotowując potrawy, czy napoje, które dotychczas uzupełnialiśmy o cukier, spróbujmy wykonać z miodem. Uzyskamy dzięki niemu pożądany poziom słodkości i wzbogacimy danie o witaminy i prozdrowotne właściwości.