Zielone liście, kiełki i nasiona to podstawa wiosennej oczyszczającej diety. I choć zima na razie nie chce odpuścić, możesz już śmiało po nie sięgnąć. Co jeść, by cieszyć się pięknym i zdrowym wyglądem? Oto 12 najzdrowszych produktów na wiosnę!

Sok z brzozy

Jedna szklanka soku z brzozu może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na potas, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Do tego ten naturalny eliksir wspomaga pracę nerek i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, wzmacnia odporność, łagodzi bóle reumatyczne i mięśniowe, a także pomaga osobom z chorobą wrzodową lub nieżytem żołądka. Sok z brzozy można pić cały rok, ale najlepiej pozyskiwać go właśnie teraz, w okresie przedwiośnia. Dobrze smakuje na surowo albo z dodatkiem cytryny i miodu. Można też przygotować z niego pyszną lemoniadę.

Kiełki

Moc kiełków tkwi przede wszystkim w wysokiej zawartości witamin, białka i zdrowych tłuszczów - znacznie wyższej niż w przypadku rozwiniętych warzyw. Oprócz tego kiełki zawierają mnóstwo enzymów, dzięki czemu są lekkostrawnymi źródłami przeciwstarzeniowych składników odżywczych (np. glutationu sulforafanu). Mnóstwo tej substancji znajdziecie zwłaszcza w kiełkach brokułów, ale kiełki rzodkiewki czy fasoli mung też wspaniale wpływają na urodę.

Natka pietruszki

Jedna łyżka stołowa posiekanej natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Do tego wpływa pozytywnie na układ trawienny, zapobiega infekcjom układu moczowego i jest naturalnym lekiem na bóle menstruacyjne lub niestrawność (działa rozkurczowo).  Natka pietruszki jest też bogatym źródłem witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Warto dodawać ją do różnych potraw lub kanapek - a jeśli nie przepadasz za pietruszką w takiej formie, możesz ją zmiksować z jabłkiem i odrobiną cytryny - taki zielony koktajl to prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów!

Siemianka

Ta super zdrowa przekąska to godna następczyni owsianki i spopularyzowanych przez Instagram miseczek chia bowl. Podstawą siemianki jest siemię lniane, które jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3 i antynowotworowych lignanów. Do tego obniża cholesterol, wzmacnia pracę mózgu, leczy problemy żołądkowe i... pomaga schudnąć! Jak przyrządzić siemiankę na śniadanie? Nasiona lnu rozdrabniamy w blenderze razem z otrębami owsianymi, wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym i odrobiną wody. Gotujemy około 8 minut, a następnie przekładamy do miseczek. Posypujemy ulubionymi owocami, odrobiną cynamonu i posiekanymi orzechami. Smacznego!

Sok z buraka

To naturalny detoks dla naszego organizmu! Pomaga oczyścić organizm z toksyn i drobnoustrojów, a oprócz tego wspaniale podkręca metabolizm. Oprócz tego, buraki zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i pomaga oprzeć się kalorycznym przekąskom. Są też bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, wapnia, cynku i witamin (m.in. C, A, E, K i B6). Wzmacniają układ krwioności i odporność, a także pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Picie soku z buraka to solidne wzmocnienie dla organizmu, zwłaszcza w okresie przejściowym, gdy wiosenne warzywa dopiero zaczynają się pojawiać.

Zobacz też:

Zobacz również:

Zakwas buraczany – domowy eliksir zdrowia ->>

Sałata rzymska

Jedna garść sałaty rzymskiej zaspokaja ponad 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, dzięki czemu będziesz się cieszyć gładką, młodzieńczo wyglądającą skórą przez cały następny dzień. To niskokaloryczne warzywo jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga naprawę komórek oraz krzemu, który pomaga zachować mocne włosy i paznokcie.

Tapioka

W kwestii dietetycznych deserów tapioka zdetronizuje nasiona chia, a wytwarzana z niej mąka zastąpi mąkę pszenną. Południowoamerykańska tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi, która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Jej właściwości od dawna doceniają mieszkańcy Brazylii, Gujany, a także Singapuru, gdzie stanowi element codziennej diety. Tapioka jest hipoalergiczna i nie zwiera glutenu. Dodatkowo jest bogata w witaminy (witaminę, B6 czy kwas foliowy) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez czy potas). Oprócz tego, jest niezwykle lekkostrawna, można ją więc bez obaw można włączyć do diety dzieci, osób starszych, a także tych, które zmagają się z kłopotami żołądkowymi. Z tapioki przyrządzisz puddingi i dietetyczne desery, napoje, naleśniki, a także chipsy czy mięsne kulki. Z kolei z mąki manioku upieczemy chleb, najróżniejsze ciasta i ciasteczka, a także zagęścimy nią zupy czy sosy.

Liście mniszka lekarskiego

Tradycyjnie uważany za chwast, mniszek lekarski (znany również jako mlecz) to roślina o wspaniałych właściwościach odtruwających i nieocenionym wpływie na urodę. Wspaniale oczyszcza oraz rozjaśnia cerę i zawiera mnóstwo witaminy A, dzięki czemu jest naturalnym lekiem na trądzik i egzemę. Ze względu na gorzkawy smak, najlepiej dodawać go do zielonych koktajli albo pić w formie naparu.

Zobacz:

Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne, przepis na syrop i napar ->>

Rukiew wodna

Rukiew wodna (znana też jako rzeżucha wodna) to prawdziwy eliksir młodości. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna czy porzeczki, a pod względem zawartości beta-karotenu przewyższa marchewkę. Ma też mnóstwo potasu, żelaza, witamin z grupy B oraz A, D, E i K. Jest silnym przeciwutleniaczem i ma zbawienny wpływ na stan włosów oraz paznokci. Może być bazą wielu wiosennych sałatek i koktajli.

Rzodkiewka

To wspaniałe źródło witaminy C oraz rzadkich, ale niezbędnych dla urody minerałów - siarki i krzemu, dzięki którym będziesz cieszyć się zdrową, pełną blasku cerą oraz pięknymi paznokciami. Rzodkiewka sprzyja też zdrowiu i prawidłowemu funkcjonowaniu tarczycy, a do tego ma bardzo niewiele kalorii - jedna garść nie przekracza 20 kcal!

Pokrzywa

Polski superfood, który można ustawić na równi z jagodami goji. Rzodkiewka ma dużo cennych składników. Włączenie jej do diety sprawi, że poczujemy się lekko i mniej przemęczone. Pokrzywa oczyszcza krew, pobudza trawienie. Dietetycy doradzają picie wiosną soku z liści pokrzywy dla ogólnego wzmocnienia organizmu.

Endywia

To młodsza siostra cykorii, która jest niezwykle bogatym źródłem witaminy A (stosowanej m.in. jako lek na trądzik). Witamina ta sprzyja pięknej i czystej cerze, również prze to, że wspomaga odtruwanie wątroby i produkcję żółci. Jak donoszą ostatnie badania, jedzenie endywii zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów (m.in. piersi, płuc i jajników). Oprócz tego, endywia składa się głównie z wody, więc jest bardzo niskokaloryczna.